fbpx

Zadnie Łuki Agroturystyka

Gdzieś zasłyszany ….dzisiaj przypomniany- smaczny klopsik z zielonej soczewicy z dodatkiem brokuła i szpinaku

Dość dawno nie było kulinarnych postów więc czas dodać coś nowego i smacznego !!!
Nie pamiętam już gdzie zasłyszałam , lecz dzisiaj sobie przypomniałam przepis na pyszne klopsiki o
ciekawym połączeniu i prostym wykonaniu . Na pewno będą często gościły w waszym menu.

Składniki na 16 klopsików

– kubek zielonej soczewicy 
– 1 brokuł 
– 250 g. świeżego szpinaku
– 4 duże ząbki czosnku
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1/2 kubka bułki tartej do masy
– 1 jajko 
– bułka tara z siemieniem lnianym do obtoczenia klopsików
– sól , pieprz kolorowy świeżo zmielony, łyżeczka majeranku
– olej jaki lubicie, na którym usmażycie gotowe klopsiki

Wykonanie

Soczewicę przepłukać i zalać 3 kubkami wody zagotować . Czynność tę powtórzyć jeszcze dwukrotnie , Jest to jeden ze sposobów aby soczewica nie była wzdymająca . Gotujemy soczewicę z łyżeczką majeranku do momentu aż ziarenka  staną się miękkie a woda odparuje. W osobnym garnku, w wodzie lub na parze gotujemy różyczki brokuła . Na patelni na łyżce klarowanego masła podsmażamy szpinak do którego dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek , sól , pieprz
Teraz chwilkę czekamy aż przestygną – soczewica , brokuł i szpinak. Brokuła rozdrabniamy na mniejsze kawałki i łączymy z soczewicą i szpinakiem. Wbijamy jajko , dodajemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem świeżo zmielonym. Formujemy w dłoniach nie duże klopsiki , obtaczamy je w panierce i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju .


Gotowe klopsiki podałam z moimi zamkniętymi w słoiczki buraczkami z cukinią i naszymi ekologicznymi ziemniaczkami z podsmażoną cebulką.

Smacznego !!!



Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej o ciasteczkach.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close